Sikkerheden på legepladsen skal være i orden, så børnene har mulighed for at udfolde sig og være aktive uden at komme til skade. Herunder beskriver vi regler, fordele og ulemper ved de forskellige typer af faldunderlag.

Regler for faldunderlag på legepladser

På alle offentlige legepladser er der krav om faldunderlag, som opfylder den europæiske standard EN 1177. Størrelsen på faldunderlaget afhænger af faldhøjden og funktionen af produktet.

Sand og grus har i mange år været det sikre og traditionelle valg, når der skal lægges faldunderlag. Ønsker I en mere moderne, men også dyrere løsning, så er gummifliser eller helstøbt gummi løsningen. I kan vælge at bruge det samme faldunderlag på hele legepladsen, men det er også muligt at kombinere to eller flere, alt efter hvad der passer godt ind i omgivelserne samt budget.

Faldunderlag kommer i mange forskellige typer og prisklasser, og derfor har vi forsøgt at fremhæve forskellige fordele ved de enkelte underlag.

Sand, grus og småsten

Grus bruges til faldunderlag på legepladsen, hvor legesystem og vippedyr er monteret.

Faldsand og grus er det traditionelle valg inden for faldunderlag. Det er naturens eget produkt, som er billigt og nemt at anskaffe, men vær opmærksom på, at sandet skal være godkendt som faldunderlag på legepladser. Godkendelsen sikrer, at sandet er behandlet på en måde, så det ikke pakker sig til et hårdtslående faldunderlag. For at overholde kravene til tykkelse af faldsand, vil vedligeholdelse og opfyldninger være nødvendigt.

Fordele:
 • Nemt at anskaffe
 • Minimal vedligeholdelse
 • Kommer i flere variationer
 • En løsning som holder hele legepladsens levetid

Græs og græsbeskyttelse

Græs

Græs kan bruges som faldunderlag, hvis faldhøjden fra et legeredskab er under én meter. Vi har et stort udvalg af legeredskaber, som er godkendt til at stå på græs, og legepladsen kan derfor nemt indrettes med stor legeværdi, hvis I vil beholde jeres allerede eksisterende grønne areal.

Når græsset fungerer som faldunderlag, skal det leve op til sikkerhedsstandarden EN 1177. Det betyder bl.a., at det ikke må blive for hårdt, hvilket kan ske ved gentagen brug af redskaberne. Derfor er det vigtigt at sikre, at jorden forbliver stødabsorberende nok, også efter mange års brug.

Fordele:
 • Naturligt udseende
 • Ingen ekstra omkostninger

Hybridgræs

Hybridgræs er en ideel løsning, hvis I gerne vil passe på jeres græs og bevare den grønne plæne. Med hybridgræs opnår I et meget naturligt udseende, da plænens græsstrå blander sig med kunstige strå. Plænens rodnet bliver samtidig beskyttet og det naturlige græs får bedre vækstbetingelser. Da hybridgræsset er 22 mm højt, kan I både anvende robot og alm. plæneklipper til pleje og vedligeholdelse af græsset.

Det er vigtigt at bemærke, at hybridgræsset udelukkende bliver brugt til jordsikring og beskyttelse af græsset. Det har ingen stødabsorberende effekt og kan dermed kun bruges til legeredskaber, som må stå på græs.

Fordele:
 • Slidstærk
 • Naturligt udseende
 • Beskytter græsset

Kunstig græsunderlag

Kunstgræs

Kunstgræs er godt som faldunderlag, hvis I ønsker et flot grønt område hele året rundt. Kunstgræsset kommer i flere typer, så I selv kan vælge hvilket udseende der passer til jeres legeplads. Under græsset kan I benytte shock pads, hvilket sikre, at underlaget har en stødabsorberende effekt der beskytter børnene, hvis de skulle være uheldige at falde. Kunstgræs er slidstærkt, men det kan være en fordel, at lægge gummi eller en gummiflise ved nedslagsområder. Det kan eksempelvis være for enden af en rutsjebane eller under gynger, som er særligt udsat for slid.

Fordele:
 • Kan laves på kuperet terræn
 • Minimal vedligeholdelse
 • Kommer i flere variationer
 • Grønt look året rundt

Sportsgræs

Til sports- og multibaner anbefaler vi sportsgræs, som bliver efterfyldt med sand og giver en god bounce-effekt for bolde. Sportsgræsset er udviklet til at give sportsudøveren den bedste oplevelse uanset hvilken sport, der bliver dyrket. Græsset kommer i flere forskellige typer og farver. Det er derfor muligt at tilpasse sportsgræsset efter behov samt optegne linjer og opdelinger på banen.

Fordele:
 • Minimal vedligeholdelse
 • Kommer i flere variationer
 • Flotte farver til sportsbanen
 • God til alle slags boldspil

Gummiunderlag

Gummiunderlag bruges som falderunderlag på legepladsens vippende balancebom.

Helstøbt gummi

Helstøbt gummi er de seneste år blevet et meget populært materiale til faldunderlag. Løsningen kan laves i alverdens farver og mønstre, ligesom at I har mulighed for at få udarbejdet terræn i forskellige højder mv. Det helstøbte gummi benyttes også tit på inkluderende legepladser, bl.a. fordi, at den jævne overflade gør legepladsen let fremkommelig for folk med fysiske handicap.

Fordele:
 • Minimal vedligeholdelse
 • Slidstærk
 • Tilfører legeværdi
 • Mulighed for mange kreative og farverige løsninger
Gummifliser er anvendt som falderunderlag til legepladsens balanceredskaberne.

Gummifliser

Gummifliser er vedligeholdelsesfrie og har en lang levetid, hvis de monteres korrekt. Et plant underlag sikrer, at fliserne ikke forskyder sig med tiden, og fungerer samtidigt som dræn. Gummimåtterne fås i flere forskellige størrelser, tykkelser og farver – fx de klassiske røde gummifliser eller den mere naturtro grønne gummiflise. Montage af gummimåtterne foregår simpelt med et nemt samlesystem, som sikrer, at måtterne forbliver sammen.

Fordele:
 • Minimal vedligeholdelse
 • Kommer i forskellige farver
 • Kan indgå sammen med alm. flisebelægning

Græs og gummi kombinationer

Græsgitter

Græsgitteret er et faldunderlag, som bliver kombineret med en græsplæne. Det tykke gummigitter sikrer at overfladen er blød og giver efter for nedslag, mens den åbne struktur giver plads til at græsset kan gro. Dermed bliver underlaget delvist kamufleret i græsset. Med en god bundopbygning sikre I, at græsgitteret forbliver stabilt og ikke synker efter mange års brug.

Fordele:
 • Et græsunderlag, som er godkendt til høje faldhøjder
 • Kombinerer et naturligt græsunderlag og faldunderlag
 • Nem vedligeholdelse ved alm. græsslåning
Græsmåtter er monteret som falderunderlag, så græsset kommer op igennem.

Græsmåtter

Græsmåtter er at foretrække, hvis I eksempelvis har græsområder, hvor jorden bliver hård eller skubbes væk. Måtterne er særligt populære under vippedyr. Græsmåtterne lægges direkte på græsset, hvor de pløkkes fast. Hvis de med tiden synker lidt ned i jorden, kan man tage dem op og omlægge dem. Hæv dem derfor efter behov, så de overholder standarden for faldunderlag.

Fordele:
 • Nemme at montere
 • Kan udvides efter behov
 • Godkendt til nedslagsområder og lave faldhøjder

Gør udendørs legepladser sikre

Når børn er fuldt optaget af leg på og med legepladsens legeredskaber, skænker de som regel ikke deres egen sikkerhed en tanke. Så det er godt, at vi gør det. Med mere end 50 års erfaring med produktion af kvalitetslegeredskaber og -udstyr, kan vi garantere godt dansk håndværk, der lever op til strenge krav om sikkerhed. Vi leverer faldunderlag til blandt andet boligforeninger, grundejerforeninger og institutioner, der er med til at gøre legepladsen mere sikker for børnene at færdes på.

Lad børnene om at lege, så hjælper vi jer med sikkerheden. Med det rette faldunderlag kan I få vished om, at barnet lander blødt, hvis uheldet skulle være ude. Selvfølgelig er en faktor som faldhøjde meget vigtig at have med i overvejelserne, når I vælger faldunderlag til jeres legeplads.

Vi har gjort det nemt for jer

For at gøre det nemt for jer har vi samlet al relevant information, som I skal bruge, når I skal vælge redskaber til jeres nye legeplads. Find jer selv herunder og læs mere om hvordan vi kan hjælpe jer, hvilke temaserier vi anbefaler samt hvad I skal være opmærksomme på når legepladsen skal etableres.

Boligforeninger

Grundejerforeninger

Institutioner

Havne

Andre offentlige arealer

Vil I ringes op?

Har I brug for rådgivning til indretningen af legepladsen eller spørgsmål til vores produkter? Tag en snak med vores legepladskonsulent.