På legepladsen er det ikke kun de små, der skal kunne føle sig trygge. Legepladssikkerhed handler også om, at de voksne trygt kan lade børnene lege, uden at skulle bekymre sig om klemte fingre, og det der er værre.

For at minimere risikoen for ulykker på legepladsen, findes der i Danmark nogle overordnede regler, som alle legepladser skal overholde.

Regler for legeplads til offentlig brug

Legepladsredskaber til offentlig brug skal ifølge dansk lovgivning være udformet og dimensioneret på en måde, så personskader undgås. F.eks. skal alle legeredskaber opfylde de europæiske standarder DS/EN 1176 og DS/EN 1177. DS/EN 1176 omhandler selve legepladsredskaberne og er opdelt i syv afsnit, der omhandler de generelle krav til gynger, rutsjebaner, svævebaner, karruseller, vippedyr samt installation, vedligeholdelse, inspektion og drift.

DS/EN 1177 omhandler stødabsorberende legepladsunderlag. Skulle uheldet være ude, og barnet falder, skal risikoen for at slå sig alvorligt minimeres.

LEDONs legeredskaber er altid designet med sikkerheden i top

Selve indretningen af legepladsen foregår altid med fokus på samspillet mellem funktionalitet og sikkerhed. Derfor er f.eks. overfladerne på alle sandkasser belagt med skridsikker gummi, så børnene glider ikke i vådt vejr. Samme teknologi er anvendt på sæder og ståflader bl.a. på vippedyr og trapper. Vores tov er specialudviklet med indvævede stålwirer. På den måde holder tovet formen og det er umuligt at slide over. Derudover sikrer stålwirerne også tovet imod hærværk.

LEDON er eksperter i legepladssikkerhed:

Legeredskaber er godkendt af TÜV-Hamburg efter EN 1176.

Over 50 års erfaring i udvikling af produkter, som opfylder alle sikkerhedskrav.

Ingen hoved- eller fingerklemsfælder.

Ingen sprækker, revner eller samlinger hvor tøjet eller anoraksnoren kan sætte sig fast.

Egne legepladskonsulenter.

Ofte stillede spørgsmål om sikkerhed

Hvad er kravene til sikkerhedsareal på legepladsen?

Kravene til en offentlig legeplads fx. i en boligforening eller grundejerforening er forskellige alt efter hvilket legeredskab der er tale om. Generelt kræver det 1,5 meter sikkerhedsareal rundt om hele legesystemet. Der kan være afvigelser fx. hvis legesystemet har en højde på over 2 meter, kræves yderligere sikkerhedsareal.

Er inspektion af legeplads et krav?

Efter flere ulykker med bl.a. rådne trælegepladser er det blevet et krav, at alle offentlige legepladser fx. i boligforeninger skal kontrolleres af en legepladsinspektør hvert år. Efter legepladsinspektionen udarbejdes en rapport. Det koster ca. 2.700-4.000 kroner alt efter hvor mange legeredskaber der er med i rapporten.

Hvad er legepladsreglerne til bolig- og grundejerforeninger?

Bolig- og grundejerforeningens legeplads er offentlig og derfor skal legepladsen overholde sikkerhedsreglerne som fremgår af legepladsdirektivet EN 1176. Hvis I vil vide om jeres legeplads overholder reglerne jf. EN 1176, kan I altid booke en uvildig legepladsinspektion.

Hvad er legepladssikkerhed på offentlige legepladser?

Offentlige legepladser skal overholde sikkerhedsreglerne som fremgår af legepladsdirektivet EN 1176 og samtidig skal der foretages en årlig inspektion af legepladsen, for at kontrollere, at alle krav bliver opfyldt. Ønsker I mere information omkring legepladssikkerhed, så kontakt os for en uforpligtende snak.

Spørgsmål til sikkerhed?

Kontakt os i dag, hvis I har flere spørgsmål til legepladssikkerhed.