En kreativ legeplads er en legeplads, hvor både idéer og udførsel befinder sig et godt stykke uden for boksen. Det vigtigste element i udtænkningen af en kreativ legeplads, som børnene både synes er sjov og spændende, er børnenes idéer og fantasi.

Når vi som voksne udtænker nye legepladser, som både skal være sikre og sjove for børnene at lege på, forsøger vi altid at være kreative, men i vores “voksne” tankegang.

Det vigtigste for os hos LEDON, når vi udvikler og designer en kreativ legeplads, er, at børnene synes, den er sjov og vækker deres nysgerrighed og interesse. Det er jo trods alt dem, der skal lege i timevis på den.

Vi ved, at børn er kreative af natur. Hvor tit har man ikke set børn få selv de mest simple genstande som et par pinde eller et træ til at være omdrejningspunktet for fantasifulde lege i timevis? Derfor ved vi, at børn er eksperter, når det kommer til at udtænke kreative legepladser og legeidéer.

Netop af den årsag inviterer vi børnene med indenfor i produktudviklingen, når vi skal designe kreative legepladser.

Det kreative opstår, når det er sjovest

En sjov legeplads er en kreativ legeplads, hvor der er tænkt i kreative idéer og løsninger både for og særligt af børn. Det er løsninger, som også åbner op for, at børnene selv kan være kreative på legepladsen.

Når børn får lov til at udfolde sig kreativt gennem leg, bliver deres læring stimuleret, og de udvikler sig gennem legen. Derfor er det så vigtigt, at legepladsen er kreativt udtænkt samt indbyder til kreativ leg.

På baggrund af alle de indsigter vi får i udviklingsprocessen, når vi designer i fællesskab med børn, ser vi hvilke kreative idéer, vi kan videreføre til den endelige udformning af legepladsen. I de fleste tilfælde ender vi med løsninger, vi aldrig selv ville være kommet frem til – løsninger som kun kreative, legende børn kan finde på.

En kreativ legeplads danner ramme om kreativ leg

Hos LEDON glæder vi os til at hjælpe jer med at udvikle jeres nye legeplads, der på mange måder kan være med til at fremme børnenes leg. Vi forstår, at leg er en essentiel del af barnets udvikling, og vores mål er at skabe et miljø, der ikke kun er sjovt, men også styrker børns læring og kreativitet.

Legepladsen skal være et sted, hvor børn kan udforske, eksperimentere og udvikle deres færdigheder gennem leg. Den skal være fyldt med spændende elementer, der inspirerer til kreativ leg, og giver børnene mulighed for at bruge deres fantasi og skabe deres egne eventyr. Hos LEDON mener vi, at en kreativ legeplads danner ramme om kreativ leg.

Fra tanke til udførsel: Sådan var en børnehave med til at udvikle en offroader

En offroader er – som I sikkert spørger jer selv om – en legemodel af en offroad-bil, der kan køre i terræn og passer ind i en tæt jungle med kuperede veje og forhindringer. En bil, som Indiana Jones eller enhver anden eventyrer vil elske – og der er selvfølgelig plads til alle legekammeraterne.

Vores offroader er udviklet sammen med børnene fra Drejens børnehave. Udviklingen af bilen skete på baggrund af en historie. Vi fortalte børnene, at vi var ude i naturen og skulle bruge et køretøj, men vi manglede hjælp til, hvilket køretøj det skulle være.

Hurtigt gik snakken blandt børnene om, at det skulle være et køretøj med både kikkert og walkie talkie, og så skulle den passe ind i naturen. Vi fik flere kreative og mere detaljerede inputs fra børnene, og efter flere processer og prototyper var den færdige offroader klar til at blive leget med og udforske naturen gennem legen.

Dette er bare et eksempel på, hvordan børns inputs gennem leg og historiefortælling er med til at skabe legeredskaber, som opnår maximal legeværdi. Hvor børnene kan udfolde sig.

Inden for design er begrebet ‘brugerdrevet design’ meget anvendt, det handler i bund og grund om at designe sammen med brugeren i stedet for til brugeren, og dette er udviklingen af offroaderen et godt eksempel på. Andre brugere eller interessenter er fagpersonale, bl.a. pædagoger og fysioterapeuter.

Den kreative legeplads kender ingen begrænsninger

Som nævnt er børn i stand til at udtænke kreative lege med selv de mest simple redskaber. Det skal vi altid forsøge at imødekomme, når vi udtænker og udvikler kreative legepladser. Børn skal have mulighed for at bruge legepladsen, så den bedst understøtter deres leg, udvikling og kreativitet.

I LEDON Pirates har vi haft særlig fokus på legezoner.

Det kan være sandkager lavet af mudder, som bliver solgt over disken i købmandslegen. Det kan være sandslotte, der bliver bygget i sandkassen. Det kan være pinde, som i legen er sværd, og som skal opbevares i børnenes ridderborg – legehuset.

Disse zoner designer vi ind i legepladsen, så det er placeret hensigtsmæssigt i forhold til andre legezoner og aktiviteter. Derfor gennemgår alle vores legeredskaber også en omfattende “legeanalyse”, hvor vi analyserer børnenes naturlige bevægelsesmønstre og lege for at sikre så gode legeområder som muligt.

Vi udarbejder altid et gratis indretningsforslag, så I kan være sikre på at jeres legeplads har de optimale legezoner både ifht. aldersgrupper og aktiviteter, fx. er den vilde leg ved gyngerne ikke altid optimal at placerer lige ved siden af legehusene, hvor legen ofte er mere rolig og fordybende.

Vil I ringes op?

Har I brug for rådgivning til indretningen af legepladsen eller spørgsmål til vores produkter? Tag en snak med vores legepladskonsulent.