Legeplads til grundejerforening

Skal I etablere en ny legeplads i jeres grundejerforening? I så fald er der nogle forhold, I skal være opmærksomme på.

Vidste du f.eks., at I faktisk kan ansøge om penge til en ny legeplads, eller at grundejerforeningens legeplads er offentlig og derfor skal overholde sikkerhedsreglerne for offentlige legepladser i Danmark?

Når man anlægger en ny legeplads i grundejerforeningen, er det derfor vigtigt, at I er opmærksomme på de særlige krav, sikkerhedsregler og hensyn, der bliver stillet til legepladsen. Det giver vi jer overblikket over her …

Grundejerforeningen Ærtebjerggård i Odense er en af de grundejerforeninger, som har forkælet områdets børn med en ny legeplads fra LEDON. Klik her for at downloade PDF med projektbeskrivelse fra Ærtebjerggård.

Hvad skal vi overveje, når vi vil have en ny legeplads i grundejerforeningen?

Målgruppe

I skal først og fremmest gøre op med jer selv, hvem der skal bruge legepladsen. Er det primært yngre børn, så skal redskaberne på pladsen tage udgangspunkt i denne aldersgruppe. Hvis det både er yngre og lidt ældre børn, der skal nyde godt af pladsen, så skal der være lidt sværere udfordringer, så alle aldersgrupper kan have det sjovt og blive udfordret i deres leg. Det kan i mange tilfælde være en fordel at dele legepladsen ind i zoner, til de forskellige aldersgrupper.

Populære legeredskaber hos danske grundejerforeninger er, f.eks. LEDON Explore, som ses herover. Det er en fantasifuld temaserie designet i flotte naturfarver og til børn i flere aldre. En af fordelene ved Explore er, at serien er designet i naturlige farver, men i 100 % vedligeholdelsesfrie og genanvendelige materialer. Det betyder, at I ikke skal bruge hverken tid eller penge på vedligeholdelse i fremtiden. Når legepladsen skal fuldendes er Gynger, vippedyr og balance-redskaber også altid et sikkert hit hos børnene.

Pris og kvalitet

Kvaliteten af legepladsen er afgørende for, at børnene trygt og sikkert kan lege på legepladsen. Forskellen på et legesystem til din private have og til et offentligt areal er stor. Legepladsen på det offentlige areal skal stå i 15-20 år uden risiko for, at børn kan komme til skade ved f.eks., at stolper knækker pga. råd eller, at rutsjebanen flækker, fordi materialerne ikke er beregnet til hyppigt brug i mange år.

Derfor skal materialerne til offentlige legepladser i bl.a. grundejerforeninger være i en anden kvalitet, hvor de kan holde til mange års brug uden sikkerhedsrisiko. LEDONs materialer bliver bl.a. testet for tungmetaller, ligesom vi heller ikke bruger trykimprægneret træ.

Ofte hører du at pris og kvalitet hænger sammen. Det gør sig også gældende for legeredskaber. Det er muligt at finde legeredskaber til jeres grundejerforening, som er meget prisbillige. Resultatet er ofte en legeplads, som ikke nødvendigvis overholder gældende sikkerhedsreglementer, kræver en del løbende vedligeholdelse og som sikkert skal udskiftes indenfor 10 år

Derfor anbefaler vi, at I som grundejerforening ikke kun ser på købsprisen, men også på hvor mange år I forventer at beholde den nye legeplads og ud fra dette vurderer den egentlige brugspris efter 15-20.

LEDON har legeredskaber i alle prisklasser. Både sikkerhed og legeværdi har været i top de sidste 50 år og derudover er vores materialer 100 % vedligeholdelsesfrie og genanvendelige. Med vores materialer sikrer vi, at redskaberne altid er sikre for børnene og ikke udgør en sikkerhedsrisiko med bl.a. revner eller råd, hvilket desværre er tilfældet ved legepladser produceret i træ, da det er et levende materiale.

Den genanvendelige polyethylen-plade sikrer også, at vi kan reproducere legepladsen, når den en dag ikke skal bruges mere. På den måde kan vi være med til at give en bedre verden videre til næste generation 🙂

Grundejerforeningen kan søge fonde til den nye legeplads

Mange grundejerforeninger er ikke klar over, at det faktisk er muligt, at søge fonde til grundejerforeningens nye legeplads. Hvert år uddeles mange kroner til gode formål i grundejerforeninger og her er legepladsen et godt ansøgningsformål.

Ansøgningen kræver en beskrivelse af projektet, hvorfor I søger fonden om penge og hvilken forskel pengene ville kunne gøre for jeres projekt. Nogle gange kan det også være en fordel, at gøre opmærksom på hvorfor I søger lige præcis denne fond.

Sikkerhed og certificering

Legepladsen skal være sikker. Det er det vigtigste! Derfor er det vigtigt at vælge en partner, som får sikkerhedscertificeret sine legeredskaber efter de gældende sikkerhedsregler EN1176. Med certificerede legeredskaber kan børnene sikkert og trygt tage grundejerforeningens nye legeplads i brug. Du bør altid spørge legepladsleverandøren, om de kan fremsende certifikater på legeredskaberne.

Alle LEDONs legeredskaber er naturligvis certificeret og godkendt efter den europæiske sikkerhedsstandard EN1176.

Dækker jeres forsikring ulykker på legepladsen?

I bør også vælge den rigtige forsikring, så I er dækket, hvis noget går i stykker, eller der sker uheld. Her skal I være ekstra opmærksomme. Siden 2018 har flere forsikringsselskaber ændret procedure, så de ikke længere dækker uheld og ulykker, som sker på en legeplads, der ikke overholder de gældende sikkerhedsregler i EN1176, hvilket er betegnelsen for de regler, som alle europæiske offentlige legepladser skal overholde. De omhandler bl.a. krav til afstanden mellem redskaber, krav til faldunderlag, sikring mod hovedklem m.m.

Er du i tvivl om jeres legeplads overholder reglerne, kan du altid bestille en uvildig inspektionsrapport af legepladsen. Så får I en rapport, som dokumenterer at legepladsen overholder gældende sikkerhedsregler i EN1176 eller om der er eventuelle anmærkninger på redskaber, som udgør en sikkerhedsrisiko.

Vi har samarbejdspartnere, som hver dag hjælper os med at udføre legepladsinspektioner og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt jeres legeplads har brug for et sikkerhedstjek og eventuelle udbedringer.

Sikkerhed frem for alt

Hvis en legeplads står på grundejerforeningens fællesareal, så er det grundejerforeningen, der har ansvaret for den. Det er jeres ansvar, at legepladsen er sikker og bliver tilstrækkelig vedligeholdt. Derfor dur det ikke, at en legeplads får lov til at stå 10-20-30 år, uden at der bliver foretaget udbedringer eller tjekket op på, om alt nu er, som det skal være. Af samme årsag er det også en god idé at søge professionel hjælp til at anlægge jeres nye legeplads.

Ansvaret er jeres, og derfor skal I have styr på så meget som muligt og få den rigtige rådgivning. Det er som udgangspunkt producenten af redskaberne, der giver jer anvisninger i vedligeholdelse.

En vedligeholdelsesfri legeplads kan også være en løsning, hvor I er sikre på, at materialerne ikke ændrer sig over tid og I undgår, at skulle bruge tid og penge på vedligeholdelse. Netop af den årsag er det vigtigt, at I allierer jer med en partner, som giver jer den rette rådgivning.

Book en konsulent og lad os eventuelt kigge forbi til en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe jer. Vi kan rådgive om alle de aspekter, som er beskrevet herover og kan senere i processen, udarbejde et gratis indretningsforslag, som kan være til stor hjælp i jeres videre beslutningsproces.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til vores produkter, priser, eller sortiment, ser vi frem til at høre fra dig.

Kontakt os: 74 82 65 65 eller info@ledon.dk

Batok, Singapore