Skal I etablere en ny legeplads i jeres grundejerforening? I så fald er der flere forhold, I skal være opmærksomme på.

Vidste I for eksempel, at I kan få en vedligeholdelsesfri legeplads? Og at I kan søge om penge til en ny legeplads? Eller at grundejerforeningens legeplads er offentlig og derfor skal overholde sikkerhedsreglerne for offentlige legepladser i Danmark?

Når I anlægger en ny legeplads i grundejerforeningen, er det derfor vigtigt, at I er opmærksomme på de særlige krav, sikkerhedsregler og hensyn, der bliver stillet til legepladsen.

Hvem skal bruge legepladsen?

I skal først og fremmest gøre op med jer selv, hvem der skal bruge legepladsen. Er det primært yngre børn, skal redskaberne på pladsen tage udgangspunkt i denne aldersgruppe. Hvis det både er yngre og lidt ældre børn, der skal nyde godt af pladsen, skal der også være lidt sværere aktiviteter, så alle aldersgrupper kan have det sjovt og blive udfordret i deres leg. Det kan i mange tilfælde være en fordel at dele legepladsen ind i zoner til de forskellige aldersgrupper.

Dreng leger i klatretårn på grundejerforenings legeplads.
Dreng leger i legesystem på grundejerforenings legeplads.

Populære legeredskaber hos danske grundejerforeninger er eksempelvis LEDON Explore. Det er en fantasifuld temaserie designet til børn i flere aldre. En af fordelene ved Explore er, at serien er designet i flotte naturfarver i 100 % vedligeholdelsesfrie og genanvendelige materialer. I sparer derfor både tid og penge på vedligeholdelse i fremtiden. Når legepladsen skal være komplet, er gynger, vippedyr og balanceredskaber altid et sikkert hit hos børnene.

Hvad koster en legeplads, og hvilke materialer skal vi vælge?

Kvalitet skaber tryghed og større værdi

Legeskib som legeplads i grundejerforening.

Kvaliteten af legepladsen er afgørende for, at børnene trygt og sikkert kan lege på legepladsen. Forskellen på et legesystem til jeres private have og til et offentligt areal er stor. Legepladsen på det offentlige areal skal stå i 15-20 år uden risiko for, at børn kan komme til skade, eksempelvis ved at stolperne knækker pga. råd, eller at rutsjebanen flækker, fordi materialerne ikke er beregnet til hyppigt brug i mange år.

Derfor skal materialerne til offentlige legepladser, herunder også grundejerforeninger, være i en anden kvalitet, hvor de kan holde til mange års brug uden sikkerhedsrisiko. Vores materialer bliver bl.a. testet for tungmetaller.

Dreng balancerer på legeplads.

Vær opmærksom på brugsprisen

Pris og kvalitet hænger sammen. Det gør sig også gældende for legeredskaber. Det er muligt at finde legeredskaber til jeres grundejerforening, som er meget prisbillige. Resultatet er ofte en legeplads, som ikke nødvendigvis overholder gældende sikkerhedsreglementer, kræver en del løbende vedligeholdelse og som sikkert skal udskiftes inden for 10 år.

Derfor anbefaler vi, at I som grundejerforening ikke kun ser på købsprisen, men også på, hvor mange år I forventer at beholde den nye legeplads. Ud fra dette kan I regne den egentlige brugspris.

Selvom pris og kvalitet hænger sammen, ved vi også godt, at en ny legeplads afhænger af et budget. For at løse den udfordring har vi lavet en løsning, hvor vi ikke går på kompromis med kvaliteten, men i stedet skærer ned på interne processer og materialemængden. Vores mest prisbevidste serie er LEDON Basic, hvor I får samme høje kvalitet til en meget skarp pris.

Spar tid med vedligeholdelsesfrie materialer

Hvis en legeplads står på grundejerforeningens fællesareal, er det grundejerforeningen, der har ansvaret for den. Det er jeres ansvar, at legepladsen er sikker og bliver tilstrækkelig vedligeholdt. Derfor dur det ikke, at en legeplads får lov til at stå 10-20-30 år, uden der bliver foretaget udbedringer eller tjekket op på, om alt nu er, som det skal være. Af samme årsag er det også en god idé at søge professionel hjælp til at anlægge jeres nye legeplads.

Drengs fod er på fodhviler på grundejerforenings legeplads.

Ansvaret er jeres, og derfor skal I have styr på så meget som muligt og have den rigtige rådgivning. Det er som udgangspunkt producenten af redskaberne, der giver jer anvisninger i vedligeholdelse.

En vedligeholdelsesfri legeplads er vores bud på den bedste løsning. Her er I sikre på, at materialerne ikke ændrer sig over tid, og I undgår at skulle bruge tid og penge på vedligeholdelse. Netop af den årsag er det vigtigt, at I allierer jer med en partner, som giver jer den rette rådgivning.

Vores materialer er 100 % vedligeholdelsesfrie og genanvendelige. Dette materialevalg er med til, at redskaberne altid er sikre for børnene og ikke udgør en sikkerhedsrisiko med bl.a. revner eller råd, hvilket desværre er tilfældet ved legepladser produceret i træ, da det er et levende materiale.

Den genanvendelige polyethylenplade sikrer, at vi kan reproducere legepladsen, når den en dag ikke skal bruges mere. På den måde kan vi være med til at give en bedre verden videre til næste generation.

Legepladspakker – få et hurtigt overblik

Få et eksempel på hvordan grundejerforeningens legeplads kan designes.
En legepladspakke kan give inspiration til hvordan grundejerforeningens legeplads ser ud.
Legepladsen til grundejerforeningen er designet i vedligeholdelsesfrie materialer.

Det kan være svært at gennemskue, hvilken legeplads der passer til jeres ønsker og behov, og hvad en legeplads koster. Derfor har vi udarbejdet forskellige legepladspakker, som kan give jer en idé om, hvordan legepladsen kan se ud. Legepladspakkerne er udelukkende til inspiration, og ønsker I at ændre i dem, er det selvfølgelig ikke noget problem.

Læs mere: Legepladspakker

Søg fonde til den nye legeplads

Mange grundejerforeninger er ikke klar over, at det faktisk er muligt at søge fonde til deres nye legeplads. Hvert år uddeles mange kroner til gode formål i grundejerforeninger, og her er legepladsen et godt ansøgningsformål.

Eksempel på hvordan grundejerforenings legeplads kan se ud med en jungle legeplads.

Ansøgningen kræver en beskrivelse af projektet, hvorfor I søger fonden om penge, og hvilken forskel pengene ville kunne gøre for jeres projekt. Nogle gange kan det også være en fordel at gøre opmærksom på, hvorfor I søger lige præcis denne fond.

Vi har gode erfaringer med fondsansøgninger og hjælper jer gerne med at udarbejde tegningsmaterialet, som I kan sende med i jeres ansøgninger, så fondene bedre kan relatere til, hvad de egentlig støtter. Tegningerne er selvfølgelig ganske gratis og uforpligtende.

Vi har samlet et udvalg over, hvilke fonde I kan søge. På den side finder I også gode råd og vejledning til, hvordan I skriver den bedste ansøgning.

Hvad er legepladssikkerhed og certificering?

Det er vigtigt at prioritere sikkerheden på legepladsen. Derfor anbefaler vi, at I finder en legepladsleverandør, som får sikkerhedscertificeret sine legeredskaber efter de gældende sikkerhedsregler EN 1176. Med certificerede legeredskaber kan børnene sikkert og trygt tage grundejerforeningens nye legeplads i brug. I bør altid spørge legepladsleverandøren, om de kan fremsende certifikater på legeredskaberne.

Alle vores legeredskaber er naturligvis certificeret og godkendt efter den europæiske sikkerhedsstandard EN 1176.

Dækker jeres forsikring ulykker på legepladsen?

Legepladsinspektør undersøger sikkerheden på grundejerforeningens legeplads.

I bør være ekstra opmærksomme på, om I har den rigtige forsikring, så I er dækket, hvis noget går i stykker, eller hvis der sker uheld. Siden 2018 har flere forsikringsselskaber ændret procedure, så de ikke længere vil forsikre legepladser, der ikke overholder de gældende sikkerhedsregler EN 1176, hvilket er betegnelsen for de regler, som alle europæiske offentlige legepladser skal overholde. De omhandler bl.a. krav til afstanden mellem redskaber, krav til faldunderlag, sikring mod hovedklem m.m.

Er I i tvivl, om jeres legeplads overholder reglerne, kan I altid bestille en uvildig inspektionsrapport af legepladsen. Så får I en rapport, som enten dokumenterer, at legepladsen overholder gældende sikkerhedsregler i EN 1176, eller som forklarer eventuelle anmærkninger på redskaber, der udgør en sikkerhedsrisiko.

Vi har samarbejdspartnere, som hver dag hjælper os med at udføre legepladsinspektioner, og I er altid velkomne til at kontakte os, hvis I er usikre på, hvorvidt jeres legeplads har brug for et sikkerhedstjek og eventuelle udbedringer.

Hvad har andre grundejerforeninger valgt?

Der er mange muligheder, når det kommer til legepladser til grundejerforeninger, både ift. størrelse, indretning og udseende – og sjældent er to legepladser ens. Vi har gennem årene etableret mange legepladser til grundejerforeninger, og vi tror på, at det betyder noget at høre om andres oplevelser og løsninger. Derfor kan I herunder se et udvalg af andre grundejerforeningers legepladser, som I kan lade jer inspirere af.

Grundejerforeningen Ærtebjerggaard
Odense

Grundejerforeningen Vindinggård
Vejle

Få et gratis konsulentbesøg og indretningsforslag

I har altid mulighed for at få et gratis og uforpligtende konsulentbesøg. Her kan vi afdække jeres ønsker og behov – og ud fra dette laver vi et gratis indretningsforslag og tilbud på legepladsen. Et indretningsforslag gør det lettere for jer at se, hvordan en eventuel ny legeplads kan se ud. En legeplads er ofte en stor investering, og derfor er det vigtigt for os at kunne hjælpe jer med at visualisere en mulig legeplads helt gratis og uforpligtende.

Legepladskonsulent fra ledon rådgiver kunde på kommende legeplads.
Et indretningsforslag fra ledon, der viser hvordan kommende legeplads til se ud.

Få besøg af vores legepladskonsulent

Har I brug for rådgivning til indretningen af legepladsen eller spørgsmål til vores produkter? Få et gratis og uforpligtende besøg af vores legepladskonsulent.